vrijdag 31 oktober 2008

Brasserie De Gempemolen, Sint-Joris-Winge

Gempstraat 56, 3390 Sint-Joris-Winge map
B - Vlaams-Brabant
T:0032(0)16/48.73.07
F:0032(0)16/48.73.08

'Watermolen' link ik van kindsbeen af met de middeleeuwen, met de Rode Ridder en met kasteelheren. En ja hoor: de Gempemolen in hartje Hageland dateert uit de 12e-13e eeuw. Hoewel ik ondertussen de mannen in wapenrok heb afgezworen, is het toch met een brede glimlach dat ik anno 2008 dit schilderachtig molenhuis betreed. Sinds de nieuwe zaakvoerder Hans Meus samen met zijn vrouwtje in de zomer van 2007 dit stukje erfgoed onder handen nam, heeft de brasserie immers een merkwaardige progressie gemaakt. De zaak ademt de gezelligheid en gastvrijheid uit die een mens zich ook vandaag nog steeds voorstelt bij een eethuis met een stokoude geschiedenis.

Het aangename en uitnodigende terras met oase-allures lokt een aangename massa recreanten, wandelaars en fietsers. Vandaar ook het logo van 'fietsvriendelijk café-restaurant'. Maar ook de zakenman komt hier volop genieten van een frisse pint, een koffie of één van de vele Hagelandse bier- en streekgerechten. Hans Meus: "Het is zoals met de geschiedenis van het gehucht Gempe: authentieke gerechten en/of recepten zoeken kost veel tijd. De bedoeling is om zoveel mogelijk samen te werken met lokale producenten, waarbij we zorgvuldig op zoek gaan naar de zuiverheid en de eerlijkheid van hun product. Passie moet er heersen tussen producent en consument, en wie kan er dan beter de tussenpersoon zijn dan de restaurateur?"

Vlaams-Brabant kent een ruime variatie streekproducten. Denk maar aan de Hagelandse wijnen, bier, witloof en asperges. Naast deze wat meer gekende Meestal gaat het over sympathieke kleinschaligere initiatieven, veelal nog te ontdekken, maar wel met veel potentieel. De streekproducten zijn uitgegroeid tot de culinaire ambassadeurs van de regio en in Brasserie De Gempemolen worden ze steevast in de spreekwoordelijke etalage geplaatst. Dat het daarbij niet nadrukkelijk om oubollige gerechten gaat, bewijst deze populaire brasserie die prat mag gaan op een jong team en dus maar wat graag uitpakt met vernieuwende specialiteiten. Wie zich een echte Bourgondiër noemt, zal aan Brasserie De Gempemolen veel plezier beleven...

Geen opmerkingen: